Νόστιμη & Γιορτινή Θεσσαλονίκη

SKG Food News

Νόστιμη & Γιορτινή Θεσσαλονίκη

Ολοένα πιο κοντά στον στόχο της βρίσκεται η Θεσσαλονίκη στο να καθιερωθεί στις συνειδήσεις όλων, ως ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός και δη χριστουγεννιάτικος!

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το γιορτινό «σύνθημα» δόθηκε με τον «Χάρτη των Γεύσεων» την μεγαλύτερη οινική σύναξη της Βόρειας Ελλάδας, που…μεθά γλυκά τους επισκέπτες της από το 2003, με 150 οινοποιούς και αποσταγματποιούς παρόντες να σερβίρουν περήφανα την σοδειά τους.  Το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε πολλά να κάνουμε, αλλά κυρίως πολλά να φάμε και να πιούμε!

Η Αγορά Μοδιάνο φιλοξένησε μια «πρόβα τζενεράλε» των επικείμενων εγκαινίων και του επίσημου ανοίγματός της, σήμερα (Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου), μια διοργάνωση του περιοδικού «Γαστρονόμος», διεκδικώντας έτσι μερίδιο του χρόνου των εραστών των gourmet γεύσεων. Και αυτό γιατί παράλληλα χθες από τις 11 το πρωϊ μέχρι τις 8 το βράδυ λειτουργούσε στο foyer του δημαρχιακού μεγάρου, το Thessaloniki Food Festival!

Τί δοκιμάσαμε; Κρασιά αργής ζύμωσης, βιολογικά ροφήματα, βούτυρα ξηρών καρπών, αποστάγματα χωρίς συντηρητικά και χρωστικές, αλείμματα από λαχανικά, πατέ, όσπρια, λικέρ ροδιού, σόδα με οργανικά βότανα, βιολογικά αμπελόφυλλα, χειροποίητα ποντιακά ζυμαρικά, dressings, μονοποικιλιακά κρασιά, σιρόπια με αρωματκά φυτά μαζεμένα με το χέρι, χειροποίητες μαρμελάδες και σάλτσες, φύλλα περέ, σοκολάτες και μπάρες ιδιαίτερες, περίεργου χρώματος λαχανικά, χριστουγεννιάτικα αρτοποιήματα και γλυκίσματα φτιαγμένα με αγνά υλικά και πολλά ακόμη, όλα φτιαγμένα από ντόπια παραγωγή, με την προσέγγιση from farm to spoon, της βιώσιμης ανάπυξης και της αειφόρου καλλιέργειας. Όπως ήξεραν γενιές ολόκληρες Ελλήνων…

Στο Pop Up Kitchen, μαθητές σχολών μαγειρικής, ετοίμασαν χειμωνιάτικες συνταγές, ελληνικές και ξένες. Τις εντυπώσεις κέρδισε το Glühwein, το κόκκινο ζεστό κρασί με μπαχαρικά, η βελουτέ σούπα με κάστανο, η σαλάτα Θεσσαλονίκης με ξηρούς καρπούς και φρούτα εποχής, ο τραχανάς με τρούφα, το τσιγαριστό λουκάνικο με πράσο, τσίπουρο, καραμελωμένο σε μέλι! Σας άνοιξε η όρεξη, μόνον διαβάζοντάς τα, έτσι;

Περπάτημα λοιπόν, αμέσως μετά για να χωνέψουμε! Ως την πλατεία Αριστοτέλους, όπου 500.000 λαμπιόνια led θα φωτίσουν φέτος την διαδρομή έως την οδό Φιλίππου εκεί που θα καταλήγει η αγορά με τα 39 ξύλινα σπιτάκια του Αϊ Βασίλη, των ξωτικών και των παιδικών δράσεων. Μερικά από αυτά θα προσφέρουν street food, ενώ άλλα γλυκίσματα.

Στην ατζέντα του MenuThessaloniki, επόμενη «στάση» η δημοπρασία οίνων στη Δημοτική Πινακοθήκη, στην Casa Bianca, στις 17 Δεκεμβρίου, οπότε 150 μονοποικιλιακά κρασιά του Αστικού Αμπελώνα, με ετικέτες αντίγραφα έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης, θα βγουν στο σφυρί (αφού δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο) και το σύνολο του ποσού που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί στο Δημοτικό Βρεφοκομείο ¨Ο Άγιος Στυλιανός”.

Μου επιρέπετε μια σκέψη; Το Food Festival μπορεί να διαρκεί περισσότερες ημέρες, να το προλάβουν οι τουριστικές αφίξεις κοντά στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στα Christmas Food Markets της Ευρώπης, να το ζήσουν ως εμπειρία περισσότεροι, να ενωθεί με την Αριστοτέλους, να αναμειχθεί στα σπιτάκια στο άγαλμα Βενιζέλου, να πάρει χαρακτήρα θεσμικό γιατί εκτός από «μεθυσμένη πολιτεία» λόγω οινικών δρώμενων είμαστε όντως αντάξιος πολλών, γαστρονομικός προορισμός! 

 

Sign In