- Αρχική
- Blog
- Αφιερώματα
- Η ζωή είναι γλυκιά!
- 20/12/2022
- Αφιερώματα
Η ζωή είναι γλυκιά!
Έχετε και εσείς πιθανόν επιχειρηματολογήσει με φίλους για το ποιος κάνει στη Θεσσαλονίκη τα πιο ρόδινα και ζουμερά μελομακάρονα ή το πιο αφράτο τσουρέκι! Ακόμη και δεν έχεις γεννηθεί με sweet tooth, σε αυτήν την πόλη, δεν γίνεται να αντισταθείς!
Ειδικά όταν …Christmas is loading και οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, μας γνέφουν δελεαστικά από όποια βιτρίνα ζαχαροπλαστείου περνάμε!
Ας αγοράσουμε λοιπόν, μαζί, τα γλυκά που θα προσφέρουμε και τα γλυκά που θα καταναλώσουμε εντός οικίας!
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία είδη μελομακάρονων θα πάρουμε από τον «Μίλτο»-αυτά παραγεμισμένα με κάστανο είναι το απόλυτο must! Oύτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε διαφορετικά toppings έχουν τα panettone που θα σηκώσεις φωτογραφία στο Instagram πριν τολμήσεις να τα δαγκώσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι να πάρεις μπισκότα με ζαχαρόπαστα σε διάφορα σχήματα και σχέδια χριστουγεννιάτικα, μέρος των εσόδων από τα οποία, εκπληρώνουν τις επιθυμίες των παιδιών του Make-A-Wish Ελλάδας!
«Αβέρωφ» στη Βασ. Γεωργίου. Παραγγέλνουμε: λίγες δίπλες Καλαμάτας, λίγες δίπλες Πολίτικες, πολλά «ισλί» μακράν τα καλύτερα, ένα cake stollen, ένα panettone, κυδώνια ψητά φούρνου με σαντιγύ (πού αλλού να τα βρεις!!!) και να δοκιμάσουμε και ένα χριστουγεννιάτικο beigli από παραδοσιακή ουγγαρέζικη συνταγή.
Εδώ, ζητάμε από την ευγενική κοκκινομάλλα δεσποινίδα να μας βάλει marron glace, λίγο πιο γλυκά από τα φημισμένα του Χατζημπεκίρ της Πόλης ο οποίος μάλιστα δεν τα φτιάχνει πια, και την περίφημη «τριφτή» βασιλόπιτα «Χατζηφωτίου».
Η κ. Τούλα Ρεσινιώτου βρίσκεται πίσω από το «Δια χειρός Ρεσινιώτου» της Καστριτσίου και συχνά πίσω από τις βιτρίνες. Είναι πολλοί αυτοί που ορκίζονται στο όνομα του τσουρεκιού και της βασιλόπιτάς της. Βάλτε, κ. Τούλα και 5-6 κομμάτια «μωσαϊκό» για τα παιδιά.
«Μουρούζης» στη Μητροπόλεως για τις must δίπλες του, μέσα στο σαν παλιό παιχνιδάδικο ζαχαροπλαστείο και για το πρωϊνό της επόμενης του ρεβεγιόν, βάλε Γιάννη μου, δύο χούφτες αμυγδαλωτά «κεραμίδια». Όποιος μπορεί να φάει λιγότερα από 10, κερδίζει…
Μικροί σε μέγεθος, όσο πρέπει γλυκείς, οι κουραμπιέδες της «Sugarela» είναι από τους λίγους που οι εκλεκτικοί ουρανίσκοι καταδέχονται. Μπορεί και οι καλύτεροι της πόλης-γούστα είναι αυτά…
Για τα κέϊκ τα τριώροφα, γεμάτα κανέλλα, γαρύφαλλο, κόντιτα, σταφίδες, σοκολάτα, κατεβαίνεις Λασσάνη και η κοπέλα μπορεί να σου κόψει όσες φέτες θέλεις από όποια χριστουγεννιάτικη εκδοχή της έχει μείνει-εξαφανίζονται σε dt!
Tα μεγάλα μπισκότα με ζαχαρόπαστα σε σχέδια Christmas που δεν θέλεις να τα φας αλλά να τα στολίσεις, να τα κρεμάσεις στο δέντρο; Αυτά! Στο «Loryan» και στο «Plaisir», αλλά και από το «Ble»!
Από το«Ble», αν θέλεις να προσφέρεις κάτι εντυπωσιακό, θα ζητήσεις τα φασκιωμένα τσουρέκια του καλλιτέχνη Marios Teriade Eleftheriadis τυλιγμένα σε vintage υφάσματα, με τα έσοδα από τις πωλήσεις τους να «αγκαλιάζουν» στοργικά όλα τα μωρά του Δημοτικού Βρεφοκομείου Άγιος Στυλιανός και των Παιδικών Χωριών S.O.S. Ελλάδας. Το top χριστουγεννιάτικο γλυκό τους όμως είναι η τούρτα Mont Blanc, με σαντιγύ, κάστανο κρέμα και μπεζέδες.
Τερκενλής : συνώνυμο του τσουρεκιού, όλο τον χρόνο, απλό, γεμιστό, με σοκολάτα, με κάστανο, ούτε οι ίδιοι στο εργαστήριο δεν ξέρουν πόσα παράγουν. Το μυστικό είναι, λένε, στο μαχλέπι, Άλλοι, λένε στο κουκουνάρι. Άλλοι στη μαστίχα. Η αλήθεια είναι πιο μαστιχωτό, δεν γίνεται! ΑΛΛΑ δεν προσπερνάς τα σιροπιαστά του και δη το σαραγλί…
…αν πάλι θέλεις να σερβίρεις ως dessert σιροπιαστά και τα υπόλοιπα τα έχεις για δίπλα από τον καφέ, τότε «Χατζής» για όλα τα παραδοσιακά και ανατολίτικα του ταψιού και «Γαλυφιανάκης» για γαλακτομπούρεκο και κουρκουμπίνια!
Είσαι καλεσμένος σε σπίτι; Πάρε ένα προφιτερόλ από τον «Αλεξούδα» και θα αφήσεις τις καλύτερες εντυπώσεις. Πάρε και ένα για το δικό σου σπίτι!