- Αρχική
- Blog
- Αφιερώματα
- Αγορά Μοδιάνο
- 21/11/2022
- Αφιερώματα
Αγορά Μοδιάνο
Μυστικά και μνήμες μιας στοάς
Περνάμε μπροστά της από την Ερμού, περνάμε από κάτω, από Βασιλέως Ηραλείου, είδαμε ένα βράδυ τα graffiti, κολλήσαμε στα «κεπέγκια» το πρόσωπό μας για να δούμε πώς έγινε από μέσα. Πότε θα ανοίξει τελικά;
Ξεσηκωθήκαμε άκαιρα, από μπαράζ δημοσιευμάτων. Τα εγκαίνια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, αναβλήθηκαν. Η αναμονή, φαίνεται πως αξίζει τον κόπο!
Κλειστή εδώ και τρία χρόνια, η διάσημη αγορά του κέντρου, η μεγαλύτερη σκεπαστή των Βαλκανίων, με τις επτά εισόδους… Θυμάται κανείς άραγε την μόδα του «Meat Me»; Στον «ημιόροφο». Τότε που όλοι πρωτοσκεφτήκαμε «μακάρι να ανακαινιζόταν αυτό το κτίριο»;
LIFTING ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Το lifting ήταν απαραίτητο: εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μέρα που ο αρχιτέκτονας J. Oliphant έδωσε σχήμα στο όραμα του μηχανικού και κυρίου του έργου, Ελί Μοδιάνο. Εκεί που κάποτε βρισκόταν η εβραϊκή συναγωγή Ταλμούδ Τορά, στο οικόπεδο της πυρίκαυστης ζώνης του 1917, χτίστηκε η ομώνυμη εμπορική στοά χάρη στο Σχέδιο Εμπράρ, εγκαινιάστηκε το 1930 τo Bazar Centrale du Salonique-αν και μόλις το 1983 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο κτίριο και το 1995, ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Δύο νεότεροι οραματιστές, επίσης Εβραίοι, ο Σάμμυ Φάϊς και ο Χασδάϊ Καπόν, παίρνουν στα χέρια τους το 2017 από το ΤΑΙΠΕΔ, 2.707τ.μ. μαζί με ένα βαρύ φορτίο. Την αναβίωση της αίγλης της ακμαίας και πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας που πριν τον πόλεμο, κυριαρχούσε στο οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης και μαζί την αναβάθμιση ενός ορόσημου υφασμένου με κατοίκων ζωές…
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Στο χέρι της μαμάς μου, στρίβουμε από τον «Κλαουδάτο» και πάμε να αγοράσουμε ψάρια. Μοιάζει να ξέρει τα μικρά ονόματα των βροντόφωνων κυρίων. Η μυρωδιά με απωθεί. 144 μαγαζιά αναδύουν ωμές μνήμες… είναι τα καλύτερα προϊόντα εδώ, πολύς κόσμος, όλοι κουβαλούν βαριές σακούλες…
Τα καταστήματα τώρα, έγιναν 75, στο πρώτο ελληνικό μνημείο που δόθηκε για εμπορική χρήση. Τα χρόνια της ανακαίνισής του, οι παλιοί έμποροι βρήκαν άλλη στέγη, πάντα εκεί κοντά, άλλοι πήραν σύνταξη. Σίγουρα, θα περάσουν με τα χέρια δεμένα στην πλάτη να δουν «πώς έγινε».
Ψιθυρίζεται πως η φετινή απονομή των βραβείων του «Γαστρονόμου» θα φιλοξενηθεί «στη Μοδιάνο». Έτσι τη λέγαμε, έτσι θα τη λέμε. Ακόμη και σήμερα που έχει μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα, πλήρη προσβασιμότητα για όλους, που είναι βιοκλιματική. Τώρα που ο μηχανικός Τριάντος, η αρχιτέκτονας Παπανικολάου και η light designer Ντεκώ ένωσαν δυνάμεις για να λάμψει ξανά επιτέλους η καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου!
ΝΕΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ
Άλλοι ισχυρίζονται πως τα ενοίκια είναι υψηλά και απαγορευτικά, άλλοι πως συναγκωνίζονται εκατοντάδες επιχειρηματίες για μία από τις 10 έως 20 τετραγωνικών μέτρων θέσεις, στις γειτονιές της Μοδιάνο-κάθε γειτονιά και γεύση.
Ονόματα με παράδοση και ονόματα new entries στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης πέφτουν στο τραπέζι: στους εξώστες Estrella και Hive2 του «Γορίλα», Wild Souls, Κassandra Ice Cream, Αυγά Τσακίρη, Kassandra Ice Cream, Deutsche Metzgerei Ochsenkopf, Αυγά Νεοχωρούδας, ο Χατζής, ιχθυοπωλείο-sushi bar-cheviceria, pinsa romana, το Mare e Monti, Olicatesen, Ergon, Φάρμα Ελασσώνας, Meating Place Διδασκάλου, Trata, φαλάφελ, Nuts Factory, Camelot, Regina, Kastor Farm και έπεται συνέχεια.
Όταν τα καταστήματα τροφίμων κατεβάζουν τα κεπέγκια τους, τα υπόλοιπα παραμένουν ανοιχτά, για τα πρώτα 4.000.000 τουριστών και ντόπιων που θα θελουν να νιώσουν τη σαγήνη της νυχτερινής Θεσσαλονίκης. Το όραμα της νέας Μοδιάνο αγκαλιάζει και καλωσορίζει πολιτιστικές, μουσικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις, μοναδικά pop up events, music και gastro φεστιβάλ, σε συνεργασία με ιδιώτες και φορείς, προσφέροντας ένα άλλο επίπεδο ζωής στους Θεσσαλονικείς και ένα νέο μοντέλο τουρισμού στους απαιτητικούς επισκέπτες…
Τη μαμά μου, θα την πάω να τη δει και να ψωνίσει ό,τι θελήσει από τους πάγκους της στοάς, θα την κεράσω ελληνικό καφέ, θα την ακούσω υπομονετικά να διηγείται πως η δική της μαμά είχε κάποτε μαλώσει με έναν χασάπη γιατί-ποιος θυμάται πια γιατί;