- Αρχική
- Ελληνική Κουζίνα
- Μαγειρεία
- POLIS Cuisine & Bakery - Εγνατία
Κεντρική Θεσσαλονίκη - Εγνατία
Περιγραφή
Το ψήσιμο του Κυριακάτικου φαγητού στον φούρνο της γειτονιάς ήταν συνήθεια σε όλη την Ελλάδα. Είχε αντίτιμο 2 δραχμές ή και λιγότερο για το γιουβέτσι και μπορούσαν έτσι όλοι να λάβουν μέρος.
Ήταν μια πρακτική που συμβόλιζε ολόκληρη εποχή στην αστική Ελληνική ιστορία. Μετά τον εμφύλιο μέχρι και την όψιμη μεταπολίτευση. Οι νοικοκυρές μαζεύονταν στον φούρνο του χωριού και έψηναν τα γεμιστά, το γιουβέτσι μέχρι και μουσακά. Υπήρχε κάτι σαν μενού θα έλεγε κανείς. Το πιο σπάνιο ήταν παραδόξως το ψητό κοτόπουλο.
Συνήθως αυτό το έθιμο λάμβανε μέρος αφότου είχε τελεστεί η Κυριακάτικη εκκλησιαστική λειτουργία. Ήταν πραγματικά μια πανέμορφη εικόνα το να βλέπεις την γενναιοδωρία και το αίσθημα της αλληλεγγύης.
Οι νοικοκυρές αφότου ζύμωναν το ψωμί ετοίμαζαν το ταψί με το φαγητό και αμέσως μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία, οι γειτονιές γέμιζαν με μυρωδιές φρεσκοψημένου χωριάτικου ψωμιού και με ταψιά σκεπασμένα με πετσέτες που κατευθύνονταν στον φούρνο για το ψήσιμο.
Σερβίρει
- Πρωινό
- Μεσημεριανό
- Δείπνο
Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα | Ανοιχτό όλο το 24ωρο |
Τρίτη | Ανοιχτό όλο το 24ωρο |
Τετάρτη | Ανοιχτό όλο το 24ωρο |
Πέμπτη | Ανοιχτό όλο το 24ωρο |
Παρασκευή | Ανοιχτό όλο το 24ωρο |
Σάββατο | Ανοιχτό όλο το 24ωρο |
Κυριακή | Ανοιχτό όλο το 24ωρο |